feedburner

Duyuru:
Sitemize Yazar Alınacaktır.
İlgilenenler ozkanin401@hotmail.com
adresine mail yollayabilirler.

Şahitsiz boşanmalar geçerli midir?

Etiketler:
Yazının Okunma Sayısı:

Soru: Talak sırasında iki şahit olmaması durumunda boşanma işlemi gerçekleşmiş sayılır mı, yoksa evliliğin sürdüğü mü kabul edilir?
Cevap:  Burada farklı içtihatlar yapılabilir. Bize göre böyle bir durumda talak meydana gelmez. İlgili ayetler şöyledir:
“Kadınlar sürelerinin sonuna geldikleri zaman onları ya Mâruf [1] ile tutun veya Mâruf ile ayırın. İçinizden güvenilir iki kişiyi şahit tutun; şahitliği Allah için yerine getirin. İşte bu size, içinizden Allah’a ve ahiret gününe inanan kimseye verilen öğüttür. Kim Allah’a karşı gelmekten sakınırsa o, ona bir çıkış yolu açar.
Ona, beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah’a güvenirse, o, ona yeter. Allah emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü bir standart koymuştur.” (Talak, 65/2-3)
Şahit bulundurulması olmazsa olmaz şart gibi gözükmektedir. Çünkü talak sırasında kadının adetli olmadığının, değilse o temizlik süresi içinde eşiyle ilişkiye girip girmediğinin itirafla veya başka bir şekilde tespiti, bir de bekleme süresinin bittiğinin tespiti gerekir. Bu tespitler ancak şahitlerle yapılabilir. Bu sebeple şahit bulundurulmadığı takdirde talakın meydana gelmeyeceği kanaatindeyiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Recent Comments